Module 3, dag 5 30-09-2010

Category : Pastry course

Bijna iedereen had thuis al decoraties gemaakt voor zijn individuele eindstuk. We hadden de hele dag de tijd om het eindstuk te maken. Aangezien ik al wat voorwerk had gedaan tijdens de vorige les en thuis, kon ik lekker rustig aan doen.

Ik had ervoor gekozen om op piepschuim dummy’s te werken, omdat icing (naar mijn mening) niet echt ten goede komt aan de smaak van de taart. Persoonlijk vind ik het erg zoet en droog smaken en de geur is ook niet echt verleidelijk.  Dus mijn voorkeur gaat toch uit naar bekleden met fondant.

Sommige cursisten waren na de lunch al klaar met de taart, anderen kwamen zelfs tijd te kort. De resultaarten waren echt heel erg leuk en heel veelzijdig. Er zijn verschillende technieken gebruikt, van grof spuitwerk tot hele fijne werkjes. Het suikerwerk is echt zo kwetsbaar, dat je er niet bij hoorde als je niks gebroken had.
Op de foto’s  wat impressies.

Module 3, dag 4 23-09-2010

Category : Pastry course

De 4e les alweer.
We hebben allerlei figuren leren spuiten met bolvormen. Daar ben ik dan ook de hele dag mee aan de slag gegaan. Ik heb bedacht om als eindstuk een jungle taart te maken. In de les heb ik gewerkt aan het spuiten van krokodillen, tijgers, leeuwen en een aapje. Thuis ga ik nog wat meer dieren spuiten voor op de taart.

Tineke heeft ook de techniek brushed embroidery uitgelegd. Een erg precies werkje, heel fijntjes. Je spuit lijntjes die je vervolgens met een vochtig penseeltje gaat uitstrijken.
Ook dat ga ik thuis een keer oefenen, want daar ben ik niet meer aan toe gekomen.

Module 3, dag 3 16-09-2010

Category : Pastry course

Maskeren was het onderwerp van deze week.
De docent gaf instructies over de perfecte icing om mee te maskeren en de maskeer technieken. Daarna was de beurt aan ons. De icing wordt vermengd met citroensap om het te verdunnen en smeerbaar te maken. Erg smerig! Het stinkt en het smaakt echt verschrikkelijk. Je moet ervan houden. Toch ging het maskeren me wel redelijk af.

De dag was al half om toen iedereen klaar was met maskeren. Na de lunch mochten we de taart gaan decoreren met icing. Ondanks dat er verschillende spuitranden zijn voorgedaan, ontstonden er totaal verschillende taarten. Erg leuk om te zien hoe creatief iedereen is.

Module 3, dag 2 09-09-2010

Category : Pastry course

Gedurende deze les zijn er veel verschillende technieken aan bod gekomen. Het was behoorlijk aanpoten.Het maken van de icing neemt erg veel tijd in beslag, omdat er maar een paar mixers zijn en 20 leerlingen. Dus het is even op je beurt wachten.

De andere helft van de groep heeft vorige les koekjes gebakken, die wij deze les mochten versieren. De docent heeft voorgedaan hoe je met color flow de koekjes kan inkleuren en mooie effecten eraan kan geven. Tevens heeft ze laten zien hoe je figuren kan maken met color flow, door lijntjes te spuiten met dikke icing en vervolgens de vlakjes in te vloeien met dunnen icing. Daar zou je zelfs hele kleurplaten mee kunnen maken. Erg leuke techniek. Wel erg kwetsbaar.

Vanwegen de beperkte tijd, heb ik een koekje versierd en ben ik direct aan de gang gegaan met het maken van vlinders.
Eenmaal genoeg vlinders gemaakt te hebben, ben ik een poging gaan wagen met het spuiten van rozen. Hiervoor gebruikten we de uitgeharde basis die we de les ervoor hadden gemaakt. Het was echter zo ontzettend warm in het cursuslokaal, dat de icing inzakte waar je bij stond. Dus de rozen zijn geen succes.

In de middag heeft de docent een stuk of 7 verschillende soorten bloemen voorgedaan. Helaas was er geen tijd om deze allemaal te oefenen. Maar dat komt thuis nog wel. Ik heb wel nog kunnen oefenen  met verschillende spuitranden.

Module 3, dag 1 02-09-2010

Category : Pastry course

De eerste dag van de opleiding verzamelden we allemaal beneden in de kookstudio. De mensen bleven maar binnen stromen. Het bleek dat er 40 mensen deelnemen aan de opleiding. Gelukkig is de groep gesplitst in twee groepen die allebei met een andere module van start gaan.
Ondanks de grote groep hebben we toch een voorstel ronde gedaan. Van de 40 man blijken er maar 8 koks te zijn. De rest van de mensen heeft beperkte tot geen ervaring met patisserie.  Echt alle leeftijden en achtergronden zijn te vinden. Erg leuk!

Ik ben ingedeeld in de groep die met module 3 van start gaat. Deze module gaat over het werken met royal icing. Daar zijn geen fornuizen en ovens voor nodig, dus wij werken op de bovenverdieping, waar alleen werkbanken en tafels zijn opgesteld. We hebben allereerst wat huisregels doorgenomen en instructies gekregen over waar tools en ingrediënten te vinden zijn. Daarna kon eindelijk de les van start gaan. Dat was net voor lunch tijd.

Deze les hebben we uitleg gekregen over hoe royal icing gemaakt wordt en de verschillende diktes die nodig zijn. Tineke (de lerares) heeft voorgedaan hoe je sierranden kan spuiten en letters kunt schrijven met icing. Daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan. Helaas heb ik daar geen foto’s van, omdat ik mijn camera was vergeten :s Beetje jammer.
Na de lunch zijn we verder gegaan met oefenen. De docent heeft nog wat uitleg gegeven over het spuiten van plat liggende roosjes en 3d rozen. Van de plat liggende roosjes heb ik wel een foto, die heb ik de les erna gemaakt. De 3d rozen hebben we alleen voorbereid, zodat de basis kon uitharden voor de week erna.

Voordat ik het wist was de les alweer voorbij. Het was wel een hele drukke,  maar erg leuke eerste dag!