Make-up taart 22-01-2011

Category : Theme cakes

De roze taart is gevuld met banketbakkersroom en jam en is bekleed met fondant. Het tasje is ook geheel eetbaar. Deze is opgebouwd uit biscuit met dezelfde vulling als in de taart zit.  De decoraties op het tasje en de make-up spulletjes zijn allemaal van fondant gemaakt.

Ondanks dat het een vrij standaard vulling is, viel deze toch in de smaak. Men vindt banketbakkersroom juist lekker fris en niet te zoet. De jam is natuurlijk wel zoet, dus die laag kan je beter niet te dik maken.

Wat een werk, al die kleine details. Maar wel erg leuk als het eenmaal af is!

Module 5, dag 3 20-01-2011

Category : Pastry course

Het plan was om direct na binnenkomst een aantal kommen icing te draaien. De NS gooide echter wat roet in het eten. Door enige vertraging kwam ik een half uur te laat binnen en was iedereen al druk bezig. Alle mixers, maatbekers en kommen waren al in gebruik, dus icing draaien ging even niet lukken. Aangezien ik nogal hard door moet werken om het project af te kunnen krijgen, heb ik de icing overgeslagen en ben ik begonnen met het boetseren van het torso. Daar ben ik echt de hele dag mee bezig geweest. Ik heb zo ongeveer 6 kilo fondant gebruikt om het torso te vormen. Ai, dat wordt dus een zwaar werkstuk.

Aan de onderkant van de jurk ben ik niet meer toegekomen. Ik had helaas geen tijd meer om icing te draaien. Volgende week moet ik dus de jurk nog dichtsmeren met icing en het torso mooi bekleden, zodat je geen lijnen meer ziet. Maar even kijken hoe ik dat op ga lossen.

Module 5, dag 2 13-01-2011

Category : Pastry course

Door een winters griepje heb ik helaas de eerste les van deze module gemist. Gelukkig bleek dit helemaal niet erg te zijn, omdat ik eigenlijk bijna alle technieken die we deze module gaan leren al ken. De cursisten die al veel ervaring hebben met fondant, hoeven niet mee te doen aan de reguliere lessen en mogen een uitdagend eindwerkstuk maken naar eigen ontwerp.
Dat bracht mij op een idee! Misschien is het wat hoog gegrepen, maar een uitdaging is het zeker. Ik ga een zogenaamde ‘dress cake’ maken. Oftewel, een paspop met een gedrapeerde jurk en vele decoraties. Het lijkt een beetje op zo’n poppetje waar je sieraden aan kunt hangen.

Leuk idee, maar daar heb ik wel een hele stellage voor nodig om de paspop op te kunnen maken. Wat blijkt.. Vraag je collega van de technische dienst hoe je iets moet maken en een paar dagen later is het klaar! Wat een service. Dank je wel collega!

De eerste dag ben ik alleen maar bezig geweest met het snijden van piepschuim om de pop van te maken. Aangezien ik vier cursusdagen verspreidt over 4 weken, aan deze pop ga werken, kan ik de binnenkant niet van cake maken. Piepschuim vormen is echter wel wat lastiger dan cake vormen. Met een speciaal apparaat heb ik een stuk of acht ronde piepschuim dummies gesneden, die ik vervolgens met een mes ben gaan vormen. Ze waren erg blij met me. Het piepschuim lag echt overal!
De pop bestaat nu wel nog uit treden. Deze treden ga ik opvullen met icing. Het torso ga ik vormen met fondant. Ik moet wel proberen om zo min mogelijk fondant te gebruiken, want dit is erg zwaar. De stellage zelf is al behoorlijk zwaar, dus alle kilo’s fondant en icing die daar nog eens bij komen, zorgen er straks nog voor dat het niet meer te tillen is.

Volgende les begin ik met het afsmeren van het piepschuim.