Soccer cake 19-02-2011

Category : Theme cakes

Mijn neefje is 16 geworden en heeft een contract getekend bij AZ. Dat moet natuurlijk gevierd worden met een op maat gemaakte taart!

Het geheel heeft me zo’n 35 werkuren gekost. Dan zullen sommigen wel denken: ‘dat kan sneller’. Ongetwijfeld, maar ik ben nogal van de details en heb er echt de tijd voor genomen. Dat is dan ook terug te zien in het eindresultaat, al zeg ik het zelf :-)

Ik ben begonnen met de voetbalschoen. Deze heb ik geboetseerd van fondant en alle details zijn met de hand gemaakt. De schoen is massief fondant en deels uitgehard. Hij is dus wel eetbaar, maar niet erg lekker. De schoen is echt als decoratie bedoeld. En het leuke is dat het suikergoed niet vergaat, dus hij kan nog heel lang bewaard blijven.

De bal is gemaakt van 2 halfronde cakes. Hiervoor heb ik roombotercake gemixt met chocolade cake met chocolat chips. De halve cakes heb ik in lagen gesneden en vervolgens heb ik er dunne laagjes chocolat ganache tussen gesmeerd.
Voor het gemak bij het aansnijden van de bal heb ik een cirkel foamboard tussen de twee halfronde cakes gedaan, voordat ik het geheel heb afgesmeerd met ganache.
Uiteindelijk heb ik de afgesmeerde en uitgeharde bal bekleed met fondant en beplakt met vijf- en zeshoeken van fondant.

De gouden taart is een standaard taart, bestaande uit biscuit gevuld met banketbakkersroom en aardbeienjam, afgesmeerd met botercrème. De buitenkant heb ik bekleed met gele fondant die ik vervolgens goud heb geschilderd met goud poeder gemengd met rejuvenator.  Dan nog een randje van zwarte fondant erom voor de afwerking. En natuurlijk de naam van mijn neefje en zijn leeftijd.

Uiteraard heb ik nog een goede fundering gebouwd in de gouden taart met behulp van dowels en foamboard, zodat de taart niet inzakt door het gewicht van de bal.

Het was een succes!!

Module 4, dag 2 17-02-2011

Category : Pastry course

Les 2 was niet heel anders dan les 1. We hebben dezelfde opbouw gebruikt als het taartje van vorige week. Dit keer hebben we de buitenste rand van Biscuit de Savoy gemaakt. Met een spuitzak spuit je allemaal dikke strepen naast elkaar, met een millimeter ruimte ertussen. Vervolgens strooi je er poedersuiker overheen en bak je het af in de oven. Er ontstaat een zacht biscuit dat naar Lange Vingers smaakt. Als bodem hebben we een cirkel van biscuit gemaakt en voor de vulling hebben we vanille melkpudding gebruikt. Om het taartje iets op te leuken, heb ik het versiert met frambozen en toefjes vanille pudding. We mochten het ook met merinque versieren en met de gasbrander ligt aanbranden, maar ik houd niet zo van merinque, vandaar dat ik toefjes pudding heb gebruikt. Minder fraai, maar wel lekkerder. De frambozen zijn bedekt met een dun laagje gelei om ze mooi te houden. Aangezien het bevroren frambozen waren, zijn het alsnog kleffe vruchtjes geworden, die ook nog eens roze kleurig vocht over de taart hebben verspreid. Niet aan te raden dus!

Ajax fan cake 12-02-2011

Category : Party cakes

Een Ajax taart van biscuit, gevuld met banketbakkersroom en 4-vruchten jam.
Afgesmeerd met botercrème. Bekleed en versierd met fondant.

Module 4, dag 1 10-02-2011

Category : Pastry course

Module 4 is begonnen. We gaan lekker bakken in de kookstudio. Als het goed is, gaan we in deze module decor biscuit, spiegels, macarons, friandises, bavarois en entrements maken. Ik heb er zin in!

De eerste les stond in het teken van decor biscuit en bavarois.
Met behulp van siliconenmatten met verschillende patronen, hebben we sierranden gemaakt om in de zijkant van de taart te verwerken.
De eerste stap is een dun laagje gekleurde biscuit in het patroon strijken. Dit moet je echt super glad afstrijken om vlekken op de volgende laag biscuit te voorkomen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had namelijk gekozen voor rode biscuit en de siliconenmat was ook rood. Het was dus niet zo goed te zien of het nu echt mooi glad was afgestreken.
Na het afstrijken gaat de siliconenmat in de vriezer. De gekleurde biscuit moet namelijk goed bevroren zijn voordat de tweede laag biscuit er overheen gestreken wordt.
Wanneer ook de tweede laag biscuit er overheen is gestreken, gaat de mat in de oven. Na het bakken kunnen er randen uit het decor biscuit worden gesneden.

Van chocolade en gewone biscuit hebben we gestreept biscuit gemaakt, waar we uiteindelijk cirkels uit hebben gestoken. De cirkels hebben we gebruikt als bodem van het taartje en midden in het taartje.

De taart wordt uiteindelijk opgebouwd in een ring en bestaat uit een cirkel van gestreept biscuit, met daar omheen een opstaand randje van gekleurd decor biscuit. Dan spuit je er een laag bosvruchten bavarois in, tot aan de rand van het gekleurde decor biscuit. Op de bavarois leg je weer een gestreepte cirkel. Ook hier overheen gaat een laag bavarois, tot net onder de rand van de ring. De bavarois kan opstijven in de vriezer, terwijl je de vruchtengelei maakt. Als de taart goed stijf is, giet je een dun laagje vruchtengelei over de taart. Dan gaat de taart nog even de koeling in, zodat de gelei kan opstijven.

Het resultaat is een lekker fris taartje met een leuk sierrandje. Als je de taart aansnijdt, komt het gestreepte biscuit tevoorschijn.

Vandaag liep eigenlijk alles vrij soepel. Er waren geen problemen met een te kort aan ovens. Het was even puzzelen met de vriezers, maar ook dat is goed gekomen. Tevens waren er voldoende ingrediënten beschikbaar.
Het enige dat even tegen zat, is dat onze weegschaal het niet goed bleek te doen. We vonden het al zo raar dat we steeds te weinig beslag hadden en bij moesten maken. Toen we op een gegeven moment een andere weegschaal erbij pakten en gingen vergelijken, bleek dat onze weegschaal zo ongeveer de helft aangaf van wat het daadwerkelijk zou moeten zijn! Niet zo gek dus, dat we steeds te kort kwamen. Gelukkig heeft dit ons niet echt problemen opgeleverd.
Kortom, het was een leuke dag!

Module 5, dag 5 03-02-2011

Category : Pastry course

Wegens familieomstandigheden heb ik helaas de 4e les van deze module gemist. Aangezien ik mijn dress-cake niet wil afraffelen, heb ik besloten om een ander eindwerkstuk voor deze module te maken en de dress-cake thuis af te maken. Hier had ik maar één dag de tijd voor en ik moest het mee kunnen nemen in de trein, dus ik heb gekozen voor een eenvoudige 3-laags taart van dummies.

Ik ben begonnen met het bekleden van de bovenste 2 taarten. Vervolgens ben ik een lange lap fondant uit gaan rollen en die heb ik geplooid met behulp van dowel rods. De lange lap wordt dan een soort van harmonica. Deze heb ik aan de zijkant van de taart bevestigd. Het bedekte ongeveer een derde van de zijkant van de taart, dus ik heb dit nog een paar keer moeten herhalen. Onderbroken door een korte stop, doordat het niet helemaal zeker was of er voor iedereen voldoende fondant zou zijn. De techniek die ik gebruikte, neemt nogal veel fondant in belsag, vandaar dat ik even moest afwachten of er genoeg zou zijn. Wanneer bleek dat er wel voldoende was, kon ik gelukkig mijn taart verder afmaken.
Om de rand een bolling te geven, heb ik een lint er omheen gemaakt.

De rozenknopjes heb ik thuis voorbereid, zodat ze uit konden harden en zich aan het steeltje konden hechten. In de les heb ik blaadjes uitgestoken, bewerkt en om de rozenknoppen gedecoreerd.

Het eindresultaat is niet heel spannend. Voor mij was het belangrijk om te oefenen met het plooien van fondant. Ik vind draperieën niet echt heel erg mooi op taarten, waardoor ik die techniek nooit gebruik. In deze les kon ik daar mooi mee oefenen.
Eigenlijk had ik ook  willen oefenen met stencils, maar dat zou mijn taart verpest hebben, omdat het veel te druk zou zijn in combinatie met al die plooien.